Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora
Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora
Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora Turbonet novosti Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora

esti kvarovi turbokompresora su nerijetka tema izmeu klijenata i naeg Turbo servisa. Kako bi identificirali najee kvarove unutar garancijskog roka te pomogli sa savjetima kako ih izbjei, molimo da proitate slijedee najee uzoke

Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora

U Turbonetu se trudimo svojim klijentima dati im vie informacija o specifinim problemima koji pogaaju turbokompresore. Informacije sortiramo po katalokim brojevima turbokompresora za koje imamo tone informacije

Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora
Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora

Kako bi Vam maksimalno olakali posao, dodali smo najee primjere proizvoaa i njihovih kompresora te nain na koji ih identificirati i skratiti vrijeme potrebno za popravak/zamjenu.

Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora


Motor: 1.6 HDI PSA
Oznaka motora: DV6TED4
Godina proizvodnje: 2007
Prijeeni km: 105.036
km prije izmjene: cca. 103.402
Km nakon 2 zamjene: 950
Km nakon 3 zamjene: 320

Povijest servisiranja vozila:
servisirano u ovlatenom servisu, svakih 30.000 km i 3 puta u neovlatenom servisu na svakih 15.000 km
Koriteno je ulje koje je propisao proizvoa vozila.
Biljeka: sva crijeva dobave ulja su promijenjena

Studija
Slike prikazuju detalje sa motora koje su uzrokovale kvar na 2 nova turbokompresora u kratkom vremenskom periodu.
U pokuaju otklanjanja naslage ae koje su uzrokovale kvar prvog turbokompresora, motor je bio ispran sa tekuinom za pranje motora 2 puta prije nego to se kompletno rastavio.

[preuzmi .pdf s fotografijama]Turbo Centar nam daje pristup detaljnim informacijama o irokom spektru turbo tema.

Pokrivamo sva interesantna podruja, od samog naina preciznog razvoja, proizvodnje i izrade turbo komponenti, do kompleksnih detalja i sustava kontrole za pojedine komponente te kako iste utjeu na nesmetan rad turbokompresora. Od najeih turbo kvarova do vrlo specifinih primjera, Turbo Centar e Vam pribliiti kako trenutni kvarovi odreenih komponenti mogu odvesti do krive dijagnoze. Takoer, kroz primjere emo Vam pojasniti razliku izmeu jeftinih i loije izraenih komponenti od onih kvalitetnih s dugim vijekom trajanja te kakve su potencijalne opasnosti koje mogu proizai iz krivog odabira komponente za ugradnju te ivotni vijek turbopunjaa.

Ukoliko imate kakvo pitanje ili prijedlog, slobodno nam se javite na info@turbonet.eu

Povijest turbopunjaa

Prisilna indukcija datira iz kasnog 19-tog stoljea kada je Gottlieb Daimler patentirao tehniku koritenja pumpe sa zupanikom koja je tjerala zrak u motor s unutarnjim sagorijevanjem 1885. godine. Turbokompresor je izumio vicarski inenjer Alfred Bruchi, voditelj odjela za razvoj dizelskih motora u Sulzeru, tvrtki koja se bavila proizvodnjom motora koja je 1905. godine dobila patent za koritenje kompresora pogonjenog ispunim plinovima koji su tjerali zrak u motor s unutranjim sagorijevanjem kako bi poveali snagu, no trebalo je oko 20ak godina da bi se ideja uspjela provesti u djelo. Tijekom 1. svjetskog rata francuski inenjer Auguste Rateau je ugradio turbokompresore u Renaultove motore koji su pogonili odreene modele francuskih borbenih aviona. Nakon tog uspjenog eksperimenta, inenjer General Electrica, Sandor Alexander Moss je ugradio turbokompresor u V12 motor letjelice Liberty pri emu su obavljena testiranja u Pikes Peaku, drava Colorado. Na visini od 4300m je demonstrirao da moe eliminirati gubitak snage koji se dogaao u motorima s unutarnjim izgaranjem kao rezultat smanjenog tlaka zraka i gustoe na velikoj nadmorskoj visini.

Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora

Tablica uzrok/rjeenje

 Turbonet dijagnostika i popravak uzroka kvara turbokompresora

 

1885.
R. Diesel i G. Daimler

Povijest motora s turbokompresorom je stara skoro kao i sam izum motora s unutarnjim sagorijevanjem. U to doba Gottliev Daimler i Rudolf Diesel su pokuali pomou rekompresije zraka dostavljenog u motor poveati snagu motora i smanjiti potronju goriva.

1905.
Patent

U 1905-toj vicarac Alfred Buchi je patentirao turbokompresor. Patent je opisan kao dodatni pogon koji kroz energiju ispuha samog motora poveava smjeru goriva i zraka te time poveava performanse. Da bi se ostvario ovaj proces, kinetika energija ispunih plinova prolazi kroz turbinu.

1911.
Prvi turbo motor je napravljen 1910. godine. To je bio dvotaktni motor izraen od strane Murray-Willat. Koritenjem turbopunjaa rijeen je problem smanjenog uinka zrakoplovnog motora zbog pada gustoe zraka na veim visinama

1919.
1919. godine je amerika tvrtka General Electric uspjeno implementirala turbokompresor na dvomotorni zrakoplov kojim je upravljao Rudolf Schroeder Lepere. Postavljen je novi svjetski visinski rekod od 28.500ft.

1925.
Prva uspjena primjena ispunih plinova u turbokompresore je izvedena od strane vicarca Alfreda Buchija u 1925. Snaga je poveana preko 40% te je to postala podloga za postupno uvoenje tehnologije koritenja ispunih plinova.

1936.
Upravitelj laboratorija za avijatiku u Berlinu Werner Theodor von der Nuell poinje 1936 s razvojem VNT turbopunjaa. Zbog rata dolazi do prekida u razvoju, a nakon kraja 2. svj. rata mala grupa BMW zaposlenika nastavlja radove na razvoju. Prvi konstrukcijski nacrt nastaje 01.09.1945.

1962.
Pojavljuju se prvi modeli osobnih vozila s turbokompresorom (Chevrolet Corvair Monza i Oldsmobile Jetfire). Zbog velikog kompresijskog omjera 10.25:1 te nagnutog motora dolazilo je do vrlo lakog samozapaljenja (udara), koje je Oldsmobile dovelo do instalacije sustava ubrizgavanja vode. Ubrizgavanjem voda-metil alkoholne smjese (Turbo raketno gorivo) udar se moe izvjei. No, budui da veina vozaa nije imala elju prilagoavati i dograivati sustav, mnoga vozila su pretrpjela oteenja motora i turbokompresora.


1973.
U sedamdesetima je F1 osvojio bolid s ugraenim turbokompresorom. Ipak, ugradnjom turbokompresora, snaga motora se poveala na 1500 hp to je znailo trostruko poveanje u odnosu na atmosferske motore. Sedamdesete su takoer oznaile poetak serijske proizvodnje za motore s turbokompresorima. BMW je bio prvi proizvoa koji je 1973 uveo 2002 turbo na trite. Velika snaga, no i velika potronja goriva uparene sa slabom pouzdanou su oznaile ovo doba. Zbog naftne krize 1973, komercijalna upotreba turbokompresora za dizel motore je porasla. Inicijalni trokovi ulaganja za motore s turbokompresorima su se mogla isplatiti kroz smanjenu potronju goriva. Na kraju osamdesetih, poele su se pootravati mjere antizagaivanja, stoga je turbo nalazio svoje mjesto u sve veem broju vozila.

1978.
U Njemakoj je dola era turbodiesel motora koji su koristili energiju ispunih plinova. Prednjaio je Mercedes sa svojim modelom Mercedes Benz 300 SD u 1978 te VW Golf Turbo Diesel 1981. Koritenjem ispunih plinova nedostaci diesel motora, kao to su loa krivulja ubrzanja te slabe performanse zbog malog obujma, su uspjeno otklonjeni. Turbodiesel motor je, zbog turbokompresora, postao mnogo zanimljiviji za osobna vozila. Razlozi za to su vee performanse uz manju potronju goriva. Godinu za godinom, i benzinski motori su poeli dobivati turbokompresore iz istih razloga.

1990.
Fasciniranost turbo tehnologijom je kroz godine unaprijeivala turbokompresor kako bi se smanjila razina CO2 te pomoglo u ouvanju okolia. Novijih godina, pojavljuju se sve jai benzinski motori s turbokompresorima koji postupno dobivaju mnogo prednosti:

  • Visoke performanse unato smanjenju obujma (downsizing)

  • Mala veliina koja pogoduje instalaciji u uske motorne prostore

  • Vii momenti na niskim brzinama

  • Nia razina buke

  • Manja potronja goriva

  • Ekoloki prihvatljiviji


 

turborail distributer

turbonet 12.2.2017. - 4L/5L ulja gratis po izboru
Castrol ili Total ulje, raznih gradacija
 

TURBONET SERVISNI CENTRI | AKCIJE | O NAMA | TURBO CENTAR | SAVJETI | UVJETI ZA LANSTVO U TURBONET MREI
Turbonet 2016.